Akropolis i Aten

Akropolis bilde

 

Mer om Aten

Akropolis søyler

Akropolis er en av Eurpoas største severdigheter. På toppen av et fjell i Aten ruver en imponerende ansamlingen av byggverk med en flere tusen år gammel historie.

Mennesker har bodd på den historiske høyden i over 5000 år, og ordet "akropolis" betyr "øverste byen". Det finnes således flere akropolis i Hellas, men ordet er i dag synonymt med Aten i Hellas. 

I år 1500 f.Kr. var kalksteinsklippen omgitt av en høy mur, og denne ble senere modifisert og forsterket. Man mener at fjellplatået nesten utelukkende ble viet til helligdommer og tilbedelse. Byens skytsgudinne; Athene, fikk således oppført sitt eget tempel. Parthenon (som vises på bildet nedenfor) står på Akropolis' høyeste punkt. Byggverket stod ferdig i år 438 f.Kr. og er kanskje verdens mest berømte bygning. Tempelet åtte søyler på kortsiden og 17 på langsiden, og hver søyle er litt over 10 meter høy. Parthenon er laget i marmor, men deler av det restaurerte tempelet befinner seg på museer i andre land.

Akropolis - Hellas

Til høyre for trappen som leder inn til Akropolis, står Niketempelet. Også dette var en helligdom for gudinnen Athene og hennes makt til å bekjempe fiender (nike=seier). Det opprinnelige tempelet ble ødelagt av persere, men bygget på nytt i år 420 f.Kr. Bygget var usedvalig vakkert og rikt dekorert, men ble på nytt ødelagt i 1686. Se kart over Akropolis og byggverkene.

Erekhteion-tempelet (vist nedenfor) er viet til mytoligiens Erikhthonios som var konge i Aten, og sønn av Athene. Tempelet stod ferdig ca. i år 400 f.Kr. De seks kvinnestatuene på sørsiden er med på å gjøre dette til et av historiens vakreste byggverk.

Akropolis - tempel

Noe av det første man ser når man ankommer Akropolis, er Agrippa-monumentet. Dette er i dag bare en sokkel, men der har ulike statuer ruvet og hilst de besøkende velkommen. Selv om mange bygg er restaurert, viser ruinene tydelig spor etter en rekke store byggverk som en gang prydet Akropolis.

Akropolis - statuer

Mer om Aten

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Konstantinos Defalias, /Paul Caputo, /Takis Kolokotronis