Herodes Atticus' odeion i Aten

Herodes atticus toppbilde

 

Mer om Aten

Teater front

I Aten, i skråningene på sørsiden av Akropolis ligger to teater. Det minste av dem er omhyggelig restaurert, og det brukes aktivt den dag i dag; det romerske teateret som går under navnet "Herodes Atticus odeion".

Det romerske teateret er et av de nyeste antikke byggverk i området rundt Akropolis. Teateret ble bygget av den den rike Herodes Atticus. Herodes Atticus kom fra en mektig familie som brukte mye av sin overflod til å utsmykke Aten og andre greske byer. Teateret ble bygget til heder for Herodes' kone Annia Rigilla. Da hun døde, finansierte Herodes oppføringen av teateret som stod ferdig i år 161 e.Kr.

De 32 benkeradene gav plass til omlag 5000 tilskuere. Bygningen var overbygget med et tak av sedertre, og veggen bak scenen reiste seg i en høyde på 28 meter. Mosaikker prydet gulvet, og statuer prydet bueåpningene i bakveggen. 

Herodes Odeion - Aten

Teateret må ha vært et vakkert skue i sin tid, men bare døyt hundre år etter at det stod ferdig ble det påtent og ødelagt av herulene. Dette markerte slutten på bygningens kulturelle betydning i Aten. Restene ble brukt som festningsverk av Tyrkerne. Se evt. teateret på kart over Akropolis.

Først i moderne tid ble teateret restaurert, og i dag brukes teateret aktiv gjennom hele turistsesongen. Her fremføres greske tragedier og ulike konserter i en akustikk som man tydeligvis hadde god kjenskap til alt for 2000 år siden.

Teater Herodes Atticus - Aten

Opprinnelig hadde teateret tre innganger. Teateret er godt synlig fra Akropolis.

Teater i Aten

Mer om Aten

 

Innhold: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Timi az en Vaok, /Dimitri Castrique, /Takis Kolokotronis, /Vangelis Thomaidis