Aten - i Hellas

Akropolis i Aten

 

Mer om Hellas

Nedenfor Akropolis

Aten er en av Eurpoas største kulturelle og historiske skatter. I tillegg til å være en moderne by, har Aten et stort antall severdigheter i umiddelbar nærhet til byen. Aten er den desidert største byen i Hellas, og som i andre hovedstader, er det meste av makt og myndigheter samlet her. Byen har da også over 4 millioner innbyggere.

I Aten har man funnet rester av bosetting som strekker seg 5500 år tilbake i tid. De fleste historiske severdighetene er imidlertid nye yngre. En av de største turistmagnetene er Akropolis som ligger midt i Aten. På dette flate fjellplatået ble det bygget en borg i år 1400 f.Kr, og i de neste tusen år blir denne utvidet, ombygget og så ødelagt av perserne. Deretter startet oppbyggingen av platået som en gang hadde vært sentrum for tilbedelsen av Athene. Omkring år 400 f.Kr. var arbeidet med gjenoppbyggingen ferdig. Siden den gang har Akropolis gjenomgått flere endringer - og i senere tid restaureringer. Blant flere templer er Parthenontempelet på Akropolis' høyeste punkt Hellas' mest berømte byggverk.

Aten med Akropolis

Nordvest - og nedenfor - Akropolis, ligger Agora som var Atens gamle bykjerne. Også her stod det mange imponerende byggver, men også disse ble rammet av perserne i det 5. århundret f.Kr. Agora ble gjenoppbygd, men senere rasert og fraflyttet flere ganger. Utgravinger har resultert i en stor og grønn lomme i Aten der man kan se rester fra antikkens Agora med bl.a Hefaistostempelet.

Aten i Hellas

I Aten ligger kulturminnene tett, og selv byens olypiastadion kan spores tilbake til tiden før Kristi fødsel. Fjellet Lykvaittos (som man ser på bildet over) er byens høyteste punkt med sine 277 m.o.h. Rundt Athen finnes et uttall fornminner med tilknytning til den rike greske historien. Her finnes uvurderlige monument for tilbedlese; enten det var greske guder, eller tidlig kristendom. Flere av områdene blir referert til i Bibelen, og vi kjenner også igjen hærførere og romerske keisere som har satt sitt preg på historien. Et romersk teater (Herodes Atticus' odeion) vitner også om Aten som kulturbærer..

Hage i Aten

Mer om Hellas

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt ferieihellas.com . Foto: ©iStockphoto.com/Ievegen Kostiuk, /Andrey Konovaliko, /Grigorios Moraitis