Kalymnos - i Hellas

Kalymnos i Hellas

 

Mer om Hellas

Klatring - Kalymnos

Kalymnos ligger like ved Kos, og er blitt et stadig mer etterspurt reisemål de siste årene. I tillegg til det man tradisjonelt forbinder med øyferie i Hellas, er Kalymnos blitt et ettertraktet mål for klatrere.

I sørøstre del av Egeerhavet ligger Kalymnos sentralt mellom øyene Kos i sør og Leros i nord. Avstandene mellom øyer og holmer er korte i dette området.

Med sine drøyt 16000 inbyggere er Kalymnos den tredje mest befolkede blant de Dodekanske øyene, og også en av de mest veldstående. Øya domineres av et brokete fjell-landskap med grotter, klipper og spor etter vulkansk aktivitet. Det golde landskapet brytes av grønne daler som går tvers over øya. Den mest markante (Panormosdalen) går fra den største byen (og øyas hovedstad) Pothia i sørøst og på skrått over til landsbyen Kantouni ved kysten i nordvest. Flyplassen ligger også ved dette dalføret. Se evt. kart over Kalymnos.

Kalymnos - Hellas

Like nord for flyplassen og Kantouni fortsetter dalføret lang kysten nordover til landsbyene Mirties (Myrties) og Massouri. Langs denne kyststripen fristes turistene med flotte strender; og Kantouni Beach er kanskje den mest kjente. Her på nordvestkysten ligger landsbyene så tett at det knapt er noe skille mellom dem.

Kalymnos har en lang historie. I middelalderen begynner en militær epoke for øya; både som marinebase for Venezia på 1200-tallet - og 100 år senere befestet av riddere fra Rhodos. I 1522 ble øya erobret og en del av det Ottmanske riket. Italia hadde også kontroll over øya i en periode før øya ble forent med fastlandssiden av Hellas i 1947.

Klatreøya Kalymnos

Øya har en lang tradisjon for dykking etter svamper, og fremdeles utøves dette yrket. Denne tradisjonen har vært -  og er - viktig for øyfolket, og holdes derfor fremdeles ved like. Turisme er naturligvis en viktig inntektskilde, og i det bratte landskapet fristes sportsklatrere med kurser og flere hundre klatreruter.

Sportsklatring på Kalymnos

Mer om Hellas

 

Innhold: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Maria Kouvara, /rendo79, /Ovidiu Marian