Kreta - i Hellas

Kreta bading

 

Mer om Hellas

Fort på Kreta

Kreta har blitt selve symbolet på en perfekt sydentur for solhungrige nordmenn. Den langstrakte øya er Hellas' sørligste øy, og dens allsidighet gir turistene mange og minneverdige inntrykk.

Kreta er den største og mest populære av de greske øyene. I tillegg har øya også sin egen kultur og historie å vise frem. Mennesker har bodd på øya i over 9.000 år. Fra Kretas minoiske periode finner vi spor som i dag kan oppleves ved Knossos og Phaistos. Her ser vi rester fra Europas første høykultur som oppstod på Kreta for over 4000 år siden. 

I øyas venetianske periode (middelalder) ble øyas hovedstad Iraklio ansett som den best befestede byen i det østlige Middelhavet. Da øya ble en del av det Ottomanske riket i 1669, ble mange av de kristne byggene ombygd til moskeer, noe vi kan se spor av den dag i dag.

Strandpromenade på Kreta

I tillegg til mange historiske områder og severdigheter fra ulike tidsepoker, frister grekerne med vakre feriebyer og strender. Kreta ligger mellom to klimasoner (Middelhavklima og Nord-Afrikansk kilma), og fra mai til oktober kan man forvente en tempratur som i snitt ligger over 20 grader. Juli og august er varmest og har minst nedbør. Fra øyas to flyplasser (i Khania og Iraklio) blir turister fraktet til kjente feriebyer som Agios Nikolaos, Rethymno, Agia Marina, og til mange andre mindre turistbyer og landsbyer. Øya har også et godt fergetilbud, og mange turister ankommer sjøveien.(Se evt. kart over Kreta).

Kreta - Hellas

Kreta tilbyr mye for de fleste. Av flere populære gjøremål er et besøk i nasjonalparken Samari Gorge, eller å se middelalderborgen i Retymno. Viktigst for turistene er kanskje å nyte rolige og varme feriedager ved ei strand og å oppleve utelivet med god mat og drikke.

Summer - 468x60

Ruiner på Kreta

Mer om Hellas

 

Innhod: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Steven Soenens, /Martin Carter, /Krystian Zelazko