Lesvos - i Hellas

Havn i Molivos

 

Mer om Hellas

Esel på Levos

Lesvos (Lesbos) er den tredje største av de greske øyene i Egeerhavet. Den frodige øya tilbyr varierte naturopplevelser i en atmosfære der turistene får oppleve små greske landsbyer i et gammelt kulturlandskap.

Den største byen på Lesvos - Mytilene - ligger på sørøstkysten. Herfra er det bare det smale Mytilinistredet skiller den greske øya fra den tyrkiske vestkysten. Fergetrafikken til og fra Mytilene inneholder derfor avgang til Tyrkia i tillegg til avganger til Pireus, Aten og Thessaloniki i Hellas. I sesongen trafikkerer lokale ruteselskap turer til flere greske øyer. Lesvos har egen flyplass, og denne ligger 8 km. sør for Mytilene (se evt. kart over Lesvos).

Øyas topografi er preget av en vulkansk fortid. De grønnkledde åsene strekker seg opp mot 1000 m.o.h. På øyas sørkyst og vestkyst finner vi to store og dype bukter der det ennå er oppkom fra varme kilder. Den fruktbare jorda har gitt et stort mangfold av vegetasjon, selv om oliventrær og frukttrær dominerer kulturlandskapet.

Molivos på Lesvos

Den greske atmosfæren er tydelig tilstede på Lesvos, og det er kanskje dette som i størst grad trekker turister til denne idylliske øya. Små landsbyer finnes spredt langs kysten og i dalene, men det er på kysten i nord vi finner de meste kjente feriemålene. I ei langstrakt og vestvendt bukt ligger Molivos med ei vakker båthavn og et sentrum i den nordre enden (bilde over og helt øverst). Bebyggelsen strekker seg innover mot en høyde der vi finner et godt bevart festningsverk fra 1200-tallet (sees på bildet til høyre). Like øst for Molivos ligger en annen liten ferieby; Eftalou.

Petra på Lesvos

Sørvest for Molivos ligger Petra som også innlemmes av ei langstrakt bukt (bilde over). Midt i bukta ligger ei vakker Maria-kirke på ei klippe 114 trappetrinn opp fra den ellers flate kystlinja. Petra og nabobyen Anaxos (2 km. mot vest) tilbyr strender og familievennlige omgivelser. På sørkysten av Lesvos finner vi landsbyene Agios Isidoros og Plomari som også er kjente destinasjoner for nordmenn. Trange gater, utsøkt sjømat, kafeer, bakeri, lokalt dyrket frukt, en avslappende atmofære og et stillferdig natteliv oppsummerer de fleste av reisemålene på Lesvos.

Bilde fra Molivos

Mer om Hellas

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Foto: Kåre Grønsnes