Milos - i Hellas

Strand på Milos

 

Mer om Hellas

Motiv fra Milos

Milos utgjør det sørvestre punkt i øygruppen Kykladene, og i likhet med Santorino har Milos et vulkansk opphav. Et brokete og mangeartet landskap gjør Milos til en naturopplevelse i histriske omgivelser.

Milos hviler på toppen av et gammelt krater, og midten av krateret danner den store bukta der havnebyen Adamas ligger med et rikt utvalg av båtruter.

Man mener at den vulkanske bergarten obsidian ble henet ut fra Milos allerede for 13.000 år siden. Obsidian er en glassaktig stein som var viktig for produksjon av reskaper og våpen. Denne spesielle varen gjorde Milos til et viktig sentrum mellom fastlandet og Kreta. På nordøstkysten har man gjort rester etter byggverk tilbake til den minoistiske perioden. Den mest dramatiske hendelsen i Milos historie fant sted i år 416 f.Kr. Etter en langvarig krig mot Athen ble Milos inntatt og alle voksne menn ble avrettet. Barn og kvinner ble solgt som slaver, mens nybyggere fra Athen bosatte seg på Milos.

Hus på Milos

Hvite hus, kupler og flate tak, er et vanlig syn på Milos. De fleste av de knapt 5000 innbyggerne bor i småbyer på nordøstsiden. Nær gamlebyen Milos finnes rester etter et romersk teater samt rester av murer fra andre byggverk. Flere berømte statuer fra slutten av bronsealderen er funnet i området; slik som "Afroditen fra Milos". I tillegg til turisme driver Milos fremdeles eksport av bergarter og mineraler. Det finnes også jordbruksområder der appelsiner, oliven, druer og korn dominerer. 

Milos - Hellas

Kystlinja er noen av det mest spennende med Milos. På nordkysten finner vi Sarakiniko starnd omgitt av nesten helt hvite bergarter. Øya har flere strender, men den spesielle geologien gir også utslag i en spennende klippekyst der vind og vann har skapt sine egne kunstverk.

Grotte - Milos

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/ChrisT, /Kodi Printer, /Manthy