Paros -  i Hellas

Paros toppbilde

 

Mer om Hellas

 

Motiv fra Paros

På Paros er tempoet behagelig, og den vesle øya tilbyr turistene en idyllisk og avslappende ferie - gjerne ved stranda. Muligheter til opplevelser er likevel tilstede for den som ønsker å utforske gresk kultur og natur.

Paros hører til øygruppa Kykladene, og ligger bare åtte kilometer vest for Naxos. Det er ingen flyplass på øya, og derfor skjer kommunikasjonen via et omfattende fergetilbud fra øyas største by; Parikia. Derfra går båtruter både til Aten, Kreta, Santorini, Mykonos og andre greske øyer. Turister ankommer gjerne Paros via flyplassen på Santorini. 

Avstanden til nærmeste naboøy; Antiparos er bare to kilometer på det smaleste. En bilferge binder disse øyene sammen med å gå i kontinuerlig trafikk mellom Pounda (på Paros) og Antiparos. Se evt. kart over Paros.

Paros - Hellas

Ulike folkgrupper og herskere har gjort hevd på øya i dens lange historie. Den ble således også innlemmet i Romerriket i år 30 f.Kr. I middelalderen var Paros lenge en del av Det Ottomanske riket. Byggeskikken er lik det man ser på naboøyene. Landsbyene dominieres av hvite, toetasjes hus med flatt tak og malte dører.

Øya består nesten utelukkende av marmor og gneis, og ved sjøen kan man se restene etter et middelalders-fort som ble bygget neste utelukkende av marmor tatt fra et tidligere tempel på øya. Hovedkirken i Parikia skal ha blitt grunnlagt av mor (Sankta Helena) til den romerske keiseren Constantin den store. Ellers på øya er det rikelig med kulturminner fra middelalder og eldre tid. I Parikia er det også et lite arkeologisk museum som stiller ut funn fra ulike steder på øya.

Havn på Paros

På nordkysten ligger fiskerlandsbyen Naousss godt skjermet. Der er restaurantene kjent for sin utsøkte sjømat. Selv om livet går rolig på Paros, kan Parikia tilby livlige kvelder i sommervarmen. Øystkysten er yndet for vindsurfere ettersom vinden i stredet mellom Paros og Naxox gir surferne rikelig med fremdrift.

Gate i Paros

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieihellas.com . Foto: stock.xchng/Efi Tsiavou og /Juan Pablo Oitana