Rhodos - i Hellas

Strand på Rhodos

 

Mer om Hellas

Solstoler på Rhodos

Rhodos (Rodos) er en av de mest kjente greske øyene i det greske øyriket; plassert like vest for Tyrkia. Det stabilt tørre og varme klimaet har lokket nordmenn sørover i flere tiår, men Rhodos byr også på kultur og unike historiske monumenter som strekker seg over 4000 år tilbake i tid.

Omgitt av det klare og varme Egeerhavet ligger Rhodos behagelig plassert med sitt areal på 1400 kvadratkilometer. Øyas hovedstad bære også navnet Rhodos og ligger på nordspissen av øya. Byen ble grunnlagt i 408 f.Kr. og med sin sentrale beliggenhet har byen gjennomlevd mange turbulente epoker.

Ved innløpet til Rhodos havn ble det i sin tid bygget en gigantisk statue. General Demetrius invaderte Rhodos i år 305 f.Kr. Året etter ble Demetrius beseiret av Ptolemys flåte, og for å feire seieren ble det planlagt bygging av en enorm statua av solguden Helios. En 15 meter høy marmorsokkel ble reist og på denne ble den 34 meter høy statuen plassert. I år 282 f.Kr. var statuen reist, men et jordskjelv ødela kolossen og store deler av bye 56 år senere. Rester av Kolossen ble liggende på bakken i flere hundre år, og var i seg selv en attraksjon. I dag lever bare mytene om Kolossen, men Rhodos by har likevel mye å vise turistene. 

Byen våknet til nytt liv i det andre århundret f.Kr. da den ble en provins i Romerriket. Spor fra romertiden kan fremdeles sees i byen. I likhet med mange andre kystbyer i den nordlige del av Middelhavet ble murer og festningsverk bygget gjennom store deler av middelalderen. Festningen som ble bygget av malteserordenen er et staselig skue, og den står også på UNESCOs verdensarvliste.

Rhodos - Hellas

Selv om øyas hovedstad rommer mer enn halvparten av øyas befolkning, finnes det en rekke byer og landsbyer langs kysten. På østkysten finner vi Lindos som er Rhodos' nest største by. Her kan turistene få oppleve gamle og smale gater som slynger seg mellom hvitekalkede hus. Kafeene og restaurantene ligger tett, og souvenirhandelen blomstrer. I områdene rundt byen ligger hoteller og badestrender. 

På klippetoppen i Lindos kan man se Lindos' Akropolis fra 1300-tallet. I tillegg kan man se rester etter enda eldre byggverk. 

Lengre nord langs øystkysten finner vi en mindre by; Falirakie. Her trives ungdommer godt med en av Rhodos' fineste badestrender og en av de største vannparkene i Hellas. 

Litt roligere, men vell så koselig, er det i nabobyene Kalithea og Kolymbia. Der er partyfaktoren lav, og her trives barnefamilier på sine hoteller mens andre finner glede i naturopplevelser; enten det er ved sjøen eller mellom olivenlunder som strekker seg oppover mot fjellene.

På vestkysten finner vi restene etter den antikke byen Kamiros som antas å ha vært bebodd alt for 3000 år siden. De over 2500 år gamle ruinene vitner om et avansert og sivilisert samfunn der man hadde faciliteter man først finner maken til i romertiden. Gjennom sin lange historie har Kamiros opplevd ombygginger og utvidelser, og derfor ser man i dag rester fra ulike tidsepoker i ruinbyen. Den antikke byen møtte sin skjebne gjennom to jordskjelv; først i år 226 f. Kr. og deretter i år 142 f.Kr.

Rhodos byr på et rikt utvalg av lokaliteter for ferien enten man kun ønsker et hotell med basseng i varme omgivelser eller å besøke øyas mange kulturminner. Sjekk evt. overnattingsmuligheter hos Sembo.

Motiv fra Rhodos

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieihellas.com . Foto: stock.xchng/michasik