Santorini - i Hellas

Santorini toppbilde

 

Mer om Hellas

Bebyggelse i Santorini

Santorini (Thera/Thira) er en av de vakreste greske øyene. Bratte klipper brytes av vakker småhusbebyggelse i lyse farger. Her finnes tydelige spor etter minoisk kultur i et dramatisk landskap. Utgravinger forteller om et organisert samfunn som strekker seg 5000 år tilbake i tid.

Santorini omfatter egentlig flere øyer som oppstod fra et vulkanutbrudd. Et annet utbrudd (for ca. 3500 år siden) ødela den tidligere bosettingen på Santorini, og man mener at denne naturkatastrofen var opphavet til beretningen om Atlantis. Nye bosettinger ble etablert, og i romertiden ble øya en del av Det østlige Romerriket. Da øya kom på venetianske hender i middelalderen fikk den navnet Santorini etter helgenen Irene. Så sent som i 1956 forårsaket jordskjelv og vulkanutbrudd nye ødeleggelser. Flere landsbyer ble da forlatt, men satsingen på turisme var med på å skape nytt håp for øya som i dag er regnet som en av de vakreste greske øyer. Se evt. kart over Santorini eller sjekk overnattingsmuligheter hos Sembo.

Kirke - Santorini

Oldtidsbyen Thera er plassert på øyas sørøsttkyst, og den ble grunnlagt av diriske grekere for 2800 år siden. På øyas sørvestligste pynt ligger Akrotiri der omfattende utgravinger er foretatt. Man mener at Akrotiri var en av Egeerhavets viktigste havner i bronsealderen. Selv om Santorini har my historikk å vise frem, har vulkanøya også jordbruksområder der vinproduksjon står sentralt. Øya har flere mindre byer, hvorpå Fira (på vestkysten) regnes som hovedstaden. Like sør ligger havnebyen Athinios med fergeforbindelser. Øyas flyplass ligger knappe fem kilometer fra Fiar, og bare ca. tre kilometer fra turistbyen Kamari.

Santorini - Hellas

Som turistmål tilbyr Santorini et dramatisk landskap med bratte klipper. På vesktkysten finner man likevel små områder med strender av mørk lavasand.

Vindmølle på Santorini

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieihellas.com . Foto: stock.xchng/chris1961 og /Evelina Damianova