Thassos - i Hellas

Strand på Thassos

 

Mer om Hellas

Motiv fra Thassos

Thassos er den nordligste av de greske øyene. Den vakre øya ligger innerst i Egeerhavet der Hellas er på sitt smaleste med grensen til Bulgaria i nord (Se evt. kart over Thassos).

Spor fra tidlig bronsealder viser at Thassos har en lang historie, men arkeologer mener at øya kan ha vært ubebodd i perioder. Omlag år 700 f.Kr. bosatte det seg en gresk koloni fra øya Paros. Deretter fulge urolige perioder der øya opererte både som erobrer og som forsvarer. En krig mot Aten endte i år 463 f.Kr med at øya måtte overgi sin krigsflåte, rive forsvarsmurene og betale årlige bidrag. Det antikke teateret på øya skal være bygget i etterkant av denne hendelsen. Fra tragedier og musikk, ble teateret endret i romertiden da også jaktscener og gladiatorkamper ble en del av underholdningen.

Thassos - Teater

I middelalderen ble det underlagt Tyrkia. Først i 1912 ble Thassos igjen gresk. I tillegg til øyas marine betydning, har også jorbruket spilt en viktig rolle. Honningproduksjon, fremstilling av olivenolje og vinproduksjon er blant de største. Den rike geologien på øya har også gjort gruvedrift og steinbrudd til en næring med lange tradisjoner. I det moderte Thassos er det likevel turismen som er viktigst for økonomien.

Thassos - Hellas

Det kan oppleves som litt tungvindt å komme seg til Thassos, men når reisen først er unnagjort, sitter man oftest igjen med bare gode minner. Behagelig klima, lave priser, en rekke strender, kulturelle opplevelser og hyggelige fastboende gir mange og spennende inntrykk.

Thassos havn

Mer om Hellas

 

Innhold: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Yiannis Papadimitriou, /Ronald Vesterink