Zakynthos i Hellas

Strand på Zakynthos

 

Mer om Hellas

Klippe på Zakynthos

Zakynthos er den sørligste av de greske øyene i det Joniske hav. Her finner vi bukter med vakre sandstrender i et område med lang og spennende historie. En spennende topografi gir også naturopplevelser utenom det vanlige.

Man mener at Zakynthos har vært bebodd siden steinalderen, og de siste årtusner har ulike erobrere kjempet for å ha herredømme over øya. Som de øvrige Joniske øyene ble også Zakynthos lagt under venetiansk styre i middelalderen. Denne forbindelsen med Italia har påvirket både arkitektur og kultur på Zakynthos. Senere var øya okkupert av ulike land før den ble en del av Hellas.

Den idylliske øya ble hardt rammet av flere kraftige jordskjelv i 1953, noe som førte til enrome ødeleggelser. Det fortelles at bare tre bygninger stod igjen uskadd fra rystelsene. Hendelsen førte til at store deler av øyas infrastruktur og bygningsmasse ble bygget fra grunn av. Flyplassen (på østsiden av øya) ble åpnet i 1960. Se evt. kart over Zakynthos.

Zakynthos by

Zakyntos tilbyr en kupert og spennende topografi. Fra fruktbare områder i sørøst går fjellandskapet over til brattte klipper mot kysten i vest. Den største byen bærer samme navn som øya, og derfra er det fergeforbindelse med fastlandet. I den vesle landsbyen Aghios Nikolaos - på  den nordverste del av øya - er det også båtrute til naboøya Kefalonia. 

I et kystområde i sørvest er det etablert en nasjonalpar for å beskytte en truet art skilpadder som legger sine egg i samme sand som turister gjerne legger solstolen på. Av øyas severdigheter må man nevne de blå grottene og "skipsvrakstranda" Navagio som er øyas mest kjente strand - og en av de viktigste turistmagnetene. Dette unke området ligger badet i asurblått hav på østkysten. Taxi-båter går i reglær rute for å frakte turister ut til Zakynthos' eget paradis.

Zakynthos - Hellas

Motiv fra Zakynthos

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Konstantinos Dafalias, /Dragan Nenadic /NoffeL