Fakta om Hellas

Akropolis toppbilde

 

Mer om Hellas

Motiv fra Hellas

Hellas dominerer den sørligste delen av Balkanhalvøya. I tillegg omgir Hellas seg med ca. 1500 øyer hvorav mange er kjente feriemål for norske turister. De fleste øyene ligger i Egeerhavet, mens noen finnes i det Joniske hav. Lengst sør for fastlandet ligger den store øya Kreta plassert i Middelhavet. Beliggenheten preger da også klimaet i Hellas

Hellas er en republikk med en lang og spennende historie. Man mener at de første greske sivilisasjonene oppstod på Kreta for over 5000 år siden. Den minoiske sivilisasjonen spredte seg videre, og på 600-tallet f.Kr. hadde Athen blitt senteret for gresk kultur. 

Filosofi, teater, kunst og politikk ble viktige ingredienser i en kultur som gjerne kan sees på som forløperen til det som preger verdiene i den moderne verden. Allerede på 300-tallet f.Kr. (under Aleksander den store) spredte det store greske imperiet seg mot Asia i øst og Nord-Afrika i sør.

I det andre århundret f.Kr. ble Hellas innlemmet i Romerriket som da delvis var sterkt influert av gresk kultur. Da Romerriket ble delt, ble Hellas sentrum for den østlige delen. Deretter kom landet under bysantisk herredømme frem til år 1204. Omlag 200 år senere kom det meste av Hellas under Tyrkisk styre. Først på 1800-tallet klarte Hellas å rive seg løs fra Tyrkia og etablere sitt eget kongedømme. På 1900-tallet har Hellas opplevd flere urolige perioder 

Først i 1975 ble Hellas en demokratisk republikk med president og parlament. I 1981 ble landet også medlem av EU. Den greske valutaen drakmer, ble avviklet i 2002 etter at euro ble innført i løpet av 2001-2002. Finanskrisen og stor utenlandsgjeld førte Hellas inn i en vanskelig økonomisk periode i 2010.

Hellas har et samlet areal på 131 940 kvadratkilometer (Til sammenligning har Norge et areal på 324 220 kvadratkilometer). Hellas har likevel et folketall på 10,7 millioner. De fleste ( 98 %) regner seg som gresk-ortodokse. Selv om flertallet snakker gresk, finnes det grupper som bruker albansk, makedonsk, turkisk og rumensk. Disse språk er ikke tilfeldig ettersom Hellas grenser mot Albania, Makedonia og Bulgaria i nord. Mot vest grenser landet mot Tyrkia.

Til tross for dels karrigt jordsmonn er nesten en fjerdedel av arbeidsstyrken tilknyttet jordbruket. Fremdeles gjenstår mye når det gjelder effektivisering og modernisering av de mange små gårdsbrukene. Produkter av oliven (olje) og druer (vin) står for en viktig del av produksjonen. Ellers dyrkes også hjvete, tobakk, sitrusfrukter og annen frukt. Blant husdyrene dominerer sau og gris. Hellas er nesten selvforsynt med matvarer.

Olivenlund - Hellas

Turistnæringen er viktig, og den holder også liv i mange andre næringer og industrier som produserer tradisjonelle produkter.

Sitrusfrukt

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: ©iStockphoto.com/Remzi1977 og Sigve Nes