Priser og shopping i Hellas

Spise i Hellas

 

Mer om Hellas

Sjømat i Hellas

Hellas er med i Eurosamarbeidet, og det siste tiåret har prisene jevnet seg ut på linje med mange andre land i Europa. Likevel er det fremdeles et generelt langt lavere prisnivå i Hellas enn i Norge. Vareuttvalget er også spennende og annerledes.

Tidlgiere handlet man med drakmer i Hellas. Denne valutaen kan spores helt tilbake til Alexander den Stores tid. I 2001 ble helles en del av eurosamarbeidet, og prisen for en Euro var da ca. 340 drakmer. To år senere måtte den gamle valutaen vike helt plass for euroen.

Tidligere ble Hellas sett på som et meget billig land å feriere i. Etter at landet ble EU-medlem, og også med i eurosamarbeidet, har prisnivået sakte men sikkert nærmet seg og tilpasset seg det som er i andre EU-land. Det betyr at det meste fremdeles er billig sett med norske øyne, men Hellas skiller seg ikke ut på prisnivået sammenlignet med andre land i Sør-Europa. Et land som Bulgaria er eksempelvis langt rimeligere på de fleste varer og tjenester.

Skal en familie (vosken og barn) ut og spise, kan man godt regne med at man får mye god mat med drikke for 100 kroner per person. Man kan selvsagt finne retter som er langt dyrere, men man kan også finne retter som er rimeligere. Du kan få pizza til 40 kroner eller en god sjømatrett til 150 kroner. Det samme gjelder naturligvis valg av drikkevarer. Ifølge Statistisk Sentralbyrå lå prisnivået for hotell- og restauranttjenester 5-10 % under gjennomsnittet i Europa i 2008. Dette var da på linje med nivået i Tyrkia og Spania.

Samme statistikk forteller at prisene i matvarebutikkene lå i snitt på 2/3 av nivået i Norge. Alkoholholdige drikke og tobakk var mer enn dobbelt så billig som i Norge. Det samme gjelder transporttjenester. 

Når det gjelder klær og sko, er det ikke så store prisforskjeller mellom Norge og Hellas. Selv om også dette er noe rimeligere i Hellas, er det kanskje utvalget, tilgang på merkevarer og ledig tid som først og fremst lokker mange ut på shopping.  

Som ellers i Europa finner vi de største handlesentrene og butikkene i tilknytning til de største byene (da spesielt Athen som du får se på filmklippet nedenfor). Også på noen av de største turistområdene har merkevarer og shoppingsentre funnet grunnlag for etablering.

Athen har også et berømt loppemarked. På youtube-klippet får du se dette samt en rekke severdigheter, handlegater med ulik "fashion-faktor", shoppingmuligheter, restaruranter og utelivet ellers i Hellas' hovedstad.

Restaurant i Hellas

Mer om Hellas

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieihellas.com